Racen Coton de Tulear stammer fra byen Tulear på Madagaskar. Navnet betyder “Bomuld fra Tulear”.
I 1990 blev den første Coton De Tulear registeret i Danmark. I 2014 er der registreret cirka 10.000 cotoner, men dog kun cirka 1000 i Dansk Kennelklub.
En coton er en lille, kvik og allergivenlig selskabshund med en stor personlighed og en blød bomuldsagtig pels. Cotonen værdsætter sin familie højt og er helt sikkert i hopla, når hele familien er samlet.
Cotonen har et kærligt temperament, elsker sin ejer og alle, der vil den, og gør ofte kun, når den lige skal se situationen an eller skal passe på sin matrikel. Herefter er den bedste venner med alle hunde og mennesker store som små, hvide som sorte…
Når cotonen er cirka et år, kan den sagtens gå lange ture og tage en trappe eller to, men indtil da pas på den…
Med en coton skal du være indstillet på pelspleje, hvis du vil udstille. Ellers kan du sagtens få den klippet i fx en såkaldt ”bamseklip”. Personligt synes jeg, at en coton er smukkest i fuld pels, men jeg har fuld respekt for, at tiden og ikke mindst den enkelte cotons temperament gør det nødvendigt at klippe… Fuld pelspleje kræver minimum 15 minutter pr. dag. Hvis du vasker din coton cirka hver anden uge, så er du godt hjulpet på vej med pelspleje de øvrige tretten dage… Flere vasker dog deres coton en gang om ugen. Den tid ville jeg meget gerne finde, men den har jeg ikke pt.
Hvad angår pelspleje så vær opmærksom på, at en krævende tid som oftest venter, når din coton skifter fra hvalpepels til voksenpels. I den periode må du være klar med børsten hver eneste dag… Nogle kommer dog langt lettere over pelsskifte end andre…

Racestandard

Læs racestandarden for Coton De Tulear her: http://www.dkk.dk/xdoc/120/Coton_Tulear_Standard.pdf